پرتو بلاگ
معاونت علمی خواستار شد؛

مشارکت دانش بنیانها برای اجرای پروژه هوشمندسازی مزارع پرورش ماهی

مشارکت دانش بنیانها برای اجرای پروژه هوشمندسازی مزارع پرورش ماهی

پرتوبلاگ: دفتر برنامه ملی توسعه شهرک های گلخانه ای و شیلاتی معاونت علمی از مجموعه های فناور و دانش بنیان دعوت کرد پیشنهادهای خودرا برای اجرای پروژه هوشمندسازی مزارع عرضه کنند.



به گزارش پرتوبلاگ به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، مدیریت مزارع پرورش ماهی در قفس مانند هر صنعت دیگر جز با احاطه بر داده های حاکی از وضعیت مزرعه و پیش بینی وضعیت کشت ممکن نیست. مختصات محصول و مواد اولیه این صنعت نیز خود بر حساسیت تصمیمات گرفتن شده در واحدهای تولیدی این صنعت می افزاید. بر این اساس استفاده از امکاناتی که نرم افزارهای مدیریت و تحلیل داده و سامانه های مبتنی بر هوش مصنوعی می توانند در اختیار مدیران قرار دهند می تواند به کاهش قابل توجه ریسک و افزایش راندمان در مزارع پرورش ماهی در قفس منجر شود.
با استفاده از این ابزارها وضعیت ماهی در قالب متغیّرهای متنوع بطور مستمر رصد شده و اطلاعات به دست آمده و تحلیل آنها به مدیر کشت منتقل می شود. این اطلاعات شامل وضعیت غذاگیری ماهی، نرخ رشد، نرخ تلفات، رفتار دسته های ماهی، هم نوع خواری، تخمین تعداد ماهیان درون قفس و مانند آنست و تحلیل هایی چون وضعیت سلامتی آبزیان، نیاز به افزودن مکمّل، برون یابی وضعیت پرورش و مانند آن با بهره گیری از این داده ها قابل انجام است.
در حال حاضر این اطلاعات عمدتا در بازدیدهای روزانه غواصان از قفس ها جمع آوری شده و برمبنای تخمین آنها به مدیر مزرعه منتقل می شود. این اطلاعات به دلیلهای مختلف ممکنست از دقت کافی برخوردار نبوده یا در بازه های زمانی مورد نیاز جمع آوری و به مدیر مزرعه منتقل نشود. مدیر مزرعه و دامپزشک مستقر در مزرعه نیازمند دسترسی بموقع به این اطلاعات برای اصلاح جیره غذا یا دارودهی هستند و بدون دسترسی بموقع به این اطلاعات امکان واکنش بموقع و کمینه کردن لطمه ناشی از شرائط پیش آمده در مزرعه را ندارند. از طرف دیگر تحلیل برآیند این اطلاعات به گونه ای سیستماتیک و پیوسته نیازمند صرف زمان است که خود سبب افزایش خطر ناشی از حوادث زیستی در قفس ها می شود.
در راستای کاهش ریسک های مذکور استفاده از ابزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی چاره ای مطلوب به نظر می آید. بهره گیری از این فنآوری هم در حیطه جمع آوری اطلاعات و هم در حیطه تحلیل و جمع بندی اطلاعات می تواند مفید واقع شود. با نصب ادواتی مانند دوربین های حرارتی و الگوریتم های پردازش تصویر به کمک هوش مصنوعی می توان بر رفتار ماهی در قفس نظارت کرد و وضعیت ماهی در قفس را به گونه ای برخط در اختیار مدیر مزرعه قرار داد.
با توسعه مدل نرم افزاری مزرعه پرورش ماهی می توان به ابزاری دست یافت که به عنوان یک دستیار کشت عمل کند و بطور پیوسته علاوه بر اطلاع از وضعیت مزرعه، با بهره گیری از الگوریتم های هوش مصنوعی، پیشنهادهایی برای سوق مزرعه به وضع مطلوب و بهینه سازی پروسه تولید (مانند پیشنهاد تغییر برنامه غذایی و یا ترکیب جیره، مصرف داروها و مکملها) ارائه نماید.
در نهایت ارائه این اطلاعات به مدیر مزرعه به گونه ای منسجم که تصویری یکپارچه و روشن از وضعیت مزرعه و تغییر وضعیت آنرا نمایش دهد یکی از مؤثّرترین روش های بهینه سازی فعالیت مزرعه است. توسعه نرم افزاری که بوسیله آن هر کاربر به سطحی از اطلاعات دسترسی داشته و مجاز به وارد کردن اطلاعات خاصی از قسمتی از مزرعه پرورش ماهی در قفس است.
بخش های مختلف مزرعه از انبار گرفته تا غواصان و کارگران غذادهی هر یک بوسیله درگاه خود در نرم افزار اطلاعات مربوط به وظایف خودرا در نرم افزار وارد کرده و اطلاعات مورد نیاز خودرا از آن دریافت می کنند. بدین طریق وضعیت مزرعه بطور مدام و به شکل برخط برای مدیران مزرعه قابل رؤیت است و امکان ابتکار عمل و گرفتن تصمیمات مقتضی در کوتاهترین زمان وجود دارد.
در زمینه فروش تولیدات مزارع پرورش ماهی وجود یک پلت فرم به شکل یک نرم افزار تخصصی فروش و پیش فروش مویرگی تولیدات مزارع پرورش ماهی به عنوان یک اکوسیستم تراکنشی به بازدهی هر چه بیشتر صنعت منجر خواهد شد. با بهره گیری از این پلت فرم تولیدکننده و مصرف کننده خرد به یکدیگر متصل شده و بازار محصولات مزارع پرورش ماهی در قفس توسعه می یابد. از طرف دیگر این پلت فرم بازخورد سریع بازار را برای پرورش فراهم می آورد و به عرضه محصول بهینه به بازار کمک می نماید. در نهایت وجود این پلت فرم سبب تامین سریع تر قسمتی از نقدینگی مورد نیاز برای تولید می گردد.
با توجه به اهمیت موضوع هوشمندسازی مزارع پرورش ماهی در قفس و تاثیرات مثبت آن بر ارتقاء عملکرد مزارع، کاهش ریسک تولیدکنندگان، افزایش فروش و توسعه بازار محصولات آبزی، بتازگی فراخوانی با همین عنوان بمنظور شناسایی و بهره مندی از توان و تخصص شرکتها و مجموعه های فناور و دانش بنیان توسط دفتر برنامه ملی توسعه شهرک های گلخانه ای و شیلاتی معاونت علمی انتشار یافته که در آن ضمن اشاره به محورها و موضوعات مهم از مجموعه های توانمند در این زمینه دعوت شده تا طرح ها و پیشنهادهای خودرا بمنظور اجرای پروژه هوشمندسازی با هدف تکمیل و توسعه زنجیره ارزش پرورش ماهی در قفس ارایه کنند.
علاقه مندان برای کسب اطلاعات بیشتر و ثبت نام در این فراخوان به لینک Isti.ir/ZLTw مراجعه کنند.


منبع:

1402/06/22
08:19:25
5.0 / 5
360
تگهای خبر: اطلاعات , اقتصاد , پروژه , دوربین
این مطلب پرتوبلاگ را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
ساخت بلاگ

پرتو بلاگ Parto Blog