پرتو بلاگ
توسط نشر نو انجام شد؛

چاپ کتاب دانشمند ایرانی درباره معماهایی برای رازگشایی از عالم

چاپ کتاب دانشمند ایرانی درباره معماهایی برای رازگشایی از عالم

کتاب معماهایی برای رازگشایی از عالم نوشته کامران وفا با ترجمه حسام الدین ارفعی توسط نشر نو منتشر و راهی بازار نشر شد.



به گزارش پرتوبلاگ به نقل از مهر، کتاب «معماهایی برای رازگشایی از عالم» نوشته کامران وفا اخیرا با ترجمه حسام الدین ارفعی توسط نشر نو منتشر و راهی بازار نشر شده است. نسخه اصلی این کتاب سال ۲۰۲۰ انتشار یافته است.
کامران وفا نویسنده ایرانی آمریکایی این کتاب، متولد سال ۱۳۳۹ در تهران است و بعنوان استاد ریاضی و فلسفه طبیعی دانشگاه هاروارد فعالیت می کند. او که سال ۲۰۰۸ برنده مدال دیراک شد، در تلاش است با استفاده از معماهای ساده و قابل فهم، اصول فیزیک و ساختار عالم را برای عموم مخاطبان تشریح کند. وفا یکی از نظریه پردازان نظریه ریسمان است و پژوهش هایش بر ماهیت گرانش کوانتومی و رابطه بین هندسه و نظریه های میدان های کوانتومی بنا شده اند. او علاوه بر فیزیک و فلسفه، نگاهی ریاضی دانی دارد و به کند و کاو دادوستدهای علوم ریاضی و فیزیک علاقه مند است و اعتقاد دارد این دو علم با وجود درهم تنیدگی شان، تفاوت های اساسی و عمیقی با هم دارند. یکی از روش های اصلی فعالیت این پژوهشگر علمی این است که نشان دهد نگاه کردن از مناظر مختلف به یک مسئله و موضوع، چگونه می تواند به غنای دانش نسبت به آن مبحث بیانجامد.
حسام الدین ارفعی مترجم کتاب «معماهایی برای رازگشایی از عالم» می گوید دیدگاه عمیق فلسفی حاکم بر کتاب او را به ترجمه آن علاقه مند کرده است. چون این دیدگاه فلسفی، بسیار متفاوت از آن چیزی است که معمولاً بعنوان فلسفه علم شناخته می شود. او می گوید کتاب پیش رو، شاید در نگاه اول فلسفی نباشد و یک اثر ابتدایی به چشم بیاید، اما این طور نیست. ارفعی می گوید نکته مهم درباره این کتاب این است که نشان داده است ریشه های فیزیک چه قدر افشان است و لزوما از طرز فکری مشخص و صلب تحت عناوین پرطمطراقی چون دیالکتیک، رئالیسم، ایدئالیسم، ماتریالیسم و... ریشه نمی گیرد.
مثال ها و معماهایی که کامران وفا در کتاب «معماهایی برای رازگشایی از عالم» آورده، از نظر تاریخی بازه زمانی بزرگی را شامل می شوند؛ چون او هم از تفکرات باستانی برای درک محیط و عالم بهره برده هم از نگاههای مدرن و نظریه های پیچیده مانند نظریه ریسمان بهره برده است. او اعتقاد دارد حیرت انگیز نیست اگر ریاضیات زبان طبیعی توصیف نحوه کارکرد طبیعت باشد. ریاضیات ستون فقرات فیزیک است که هدفش توصیف نحوه کارکرد جهان در بنیادی ترین لایه های آن است و هرچه قوانین طبیعت را عمیق تر بفهمیم، به همان میزان به موضوعات پیشرفته تری در ریاضیات احتیاج خواهیم داشت؛ به حدی که فیزیک امروزه به خاطر پیچیدگی ریاضیاتی اش، به غیرقابل فهم بودن توسط غیرمتخصصان شهرت پیدا کرده است. اما چنین درکی، سادگی قوانین فیزیک و زیبایی ریاضیات را در دستیابی به جوهر اصلی حقیقت فیزیکی نادیده می گیرد. خوشبختانه، غالباً این تفکرات محوری را میتوان با معماهای ساده ریاضی روشن کرد.
کتاب «معماهایی برای رازگشایی از عالم» ۱۱ فصل اصلی دارد که به ترتیب عبارت اند از: «درآمدی بر فیزیک نوین»، «تقارن و قوانین بقاء»، «شکست تقارن»، «قدرت ریاضیات ساده و انتزاعی»، «ریاضیات پادشهودی»، «شهود فیزیکی»، «فیزیک پادشهودی»، «طبیعت در فیزیک: تحلیل ابعادی»، «ناطبیعت و اعداد بزرگ»، «دوگانی» و «جمع بندی».
در قسمتی از این کتاب می خوانیم:
حل امروزی این پارادوکس این است که عالم درحال گسترش است. در نتیجه، نور در خلال سفر خود در فضا گرفتار انتقال به سرخ می شود که از انرژی اش می کاهد. همینطور می دانیم عالم سِنی متناهی دارد، که بدین معناست که نورِ تعدادی متناهی از ستاره ها وقت دارند به ما برسند. این دو عامل ترکیب می شوند تا پارادوکس را حل کنند. به بیانی متفاوت، حتی اگر عالم واقعا اندازه نامتناهی داشته باشد، اندازه موثر عالمی که در دیدرس ما است متناهی است. از این تمرین می فهمیم که عالم بی نهایت پیر نیست، که از آن حکایت می کند که عالم باید آغازی داشته باشد. پس آسمان شب تیره است چون سن عالم متناهی است!
همان طور که تا حالا بحث کرده ایم، ماکسول راهی برای وحدت نظریه های الکتریسیته و مغناطیس یافت. معادلات او، آن سان که امروزه می توانیم بیان نماییم، به این نتیجه می انجامد که امواجی هستند که در فضای تهی باسرعت نور حرکت می کنند. اما ماکسول هیچگاه به این صورت به آن فکر نمی کرد. بر مبنای شهود فیزیکی او، امواج به وسیله چیزهایی لرزنده ایجاد می شوند، که معنایش این بود که در فضای تهی نمی گردد موج داشت. از نظر او تصور داشتن حلی در فضای تهی معنا نداشت، بنابراین او تلاش کرد توضیحی بر حسب یک محیط فرضی به نام «اثیر» بسازد، که معلوم شد نادرست است. بعضی وقت ها شهود ما می تواند ما را به شکلی منحرف کند در حالیکه به شکلی دیگر ما را در راه صحیح قرار دهد.
این کتاب با ۲۶۴ صفحه، شمارگان هزار و ۱۰۰ نسخه و قیمت ۹۰ هزار تومان انتشار یافته است.


منبع:

1400/08/11
09:52:49
5.0 / 5
723
تگهای خبر: امواج , پژوهش , پژوهشگر , جهان
این مطلب پرتوبلاگ را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۴
ساخت بلاگ

پرتو بلاگ Parto Blog