توسط پژوهشگران دانشگاه تهران محقق شد
طراحی و ساخت سیستم الکتریکی تشخیص غدد لنفاوی سرطانی
به گزارش پرتوبلاگ، دستگاه طراحی شده در دانشکدگان فنی دانشگاه تهران، می تواند غدد لنفاوی سرطانی را با دقت بالا تشخیص دهد.
به گزارش پرتوبلاگ به نقل از ایسنا، در پژوهشی که با همکاری محققان دانشکده برق و کامپیوتر دانشکدگان فنی و مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شده است، دستگاهی برای تشخیص غدد لنفاوی سرطانی و مهار متاستاز سرطان پستان طراحی و ساخته شده است.
محمد عبدالاحد، استاد دانشکده برق و کامپیوتر دانشکدگان فنی دانشگاه تهران و سرپرست این تیم پژوهشی، در رابطه با لزوم تشخیص سرطانی شدن غدد لنفاوی در درمان سرطان اظهار داشت: «سرطان پستان شایع ترین تومور بدخیم رایج در زنان و مهم ترین عامل مرگ بر اثر سرطان در جهان است. مرگ بر اثر این نوع سرطان، در ۹۰ درصد موارد به علت متاستاز تومور به ارگان ثانویه رخ می دهد که در جریان آن، سلول های بدخیم در سیستم لنفاوی به گردش در می آیند و در بدن پخش می شوند.
وی ادامه داد: از آنجائیکه غدد لنفاوی زیر بغل، محل اصلی تخلیه مایعات لنفاوی از تمام نواحی پستان است، میزان درگیری آنها با سلول های سرطانی را میتوان بعنوان شاخص متاستاتیک بودن توده درنظر گرفت. بدین منظور تشخیص درست و بموقع غدد لنفاوی درگیر می تواند به بهبود روند درمان بیمار و کاهش عوارض ناشی از بیماری کمک نماید.
استاد دانشگاه تهران اضافه کرد: تحقیقات جدید ثابت کرده است که درگیری لنف نودهای (غدد لنفاوی) زیر بغل در ۶۰ تا ۷۰ درصد بیماران سرطان پستان، محدود به لنف نود پشتیبان یا سنتینل است. همینطور میتوان گفت در ۹۰ درصد این موارد، درگیری به شکل میکرومتاستاز یا سلول های منفرد سرطانی روی می دهد. ازاین رو برداشتن تعداد بیشتری از غدد لنفاوی برای صدمه شناسی (ALND) تأثیری در پیشگیری از متاستاز نخواهد داشت. گذشته از این، برداشتن تعداد بیشتر لنف نود می تواند به ورم یا اِدِم در دست یا نواحی زیر بغل بیانجامد که به نوبه خود، از یک سو منجر به درد و اختلال در سیستم لنفاوی و نقش ایمنی زایی آن و از طرفی منجر به تغییر در سبک زندگی بیمار می شود.
استاد دانشکدگان فنی بعد از تاکید بر عوارض برداشت بیش از حد لازم غدد لنفاوی، نتیجه گرفت: با درنظر داشتن این عوارض، دستگاهی که بتواند به صورت بلادرنگ در اتاق جراحی درگیری غدد لنفاوی را با دقت کافی تشخیص دهد، کمک بزرگی به روند درمان است چون که از خروج تعداد لنف نودهای بیشتر از بدن جلوگیری می کند و همینطور در مواقعی که به هر علتی دسترسی به صدمه شناسی فروزن سکشن وجود ندارد، می تواند کمک شایانی به طرح ریزی برنامه جراحی کند.
عبدالاحد در رابطه با فناوری به کار رفته در این دستگاه توضیح داد: یکی از فناوری هایی که امروزه در تحقیقات زیست شناختی مورد اقبال محققان زیادی قرار گرفته، طیف سنجی امپدانس الکتریکی است. این شیوه بر این حقیقت متکی است که هر نوع بافتی در مقابل عبور جریان الکتریکی، خواص الکتریکی متفاوتی از خود نشان داده است که ناشی از خصوصیات زیستی بافت همچون میزان تجمع سلولی، میزان خون رسانی، محتوای آب موجود در بافت، خواص غشای سلول ها، ماتریس خارج سلولی و به صورت کلی خواص پاتوفیزیولوژیک آن است. بر این اساس، درصورتیکه تحریک الکتریکی با ولتاژ و فرکانس مشخصی در بافت بدن ایجاد شود، بافت در جواب این تحریک، با اختلاف فاز مشخصی جریان الکتریکی را از خود عبور می دهد که با اندازه گیری آن، میتوان به خصوصیات امپدانسی بافت دست یافت.
سرپرست تیم تحقیقاتی طراحی و ساخت دستگاه ELS (electrical lymph node scanning) خصوصیت های این دستگاه را چنین برشمرد: این دستگاه حساسیت و دقت بالایی در تشخیص درگیری لنف نودهای سنتینل و غیرسنتینل در اتاق جراحی منطبق بر پاتولوژی پرمننت بعنوان استاندارد طلایی در بیماران شیمی درمانی نشده دارد. در بیماران شیمی درمانی شده هم می تواند با دقت بالا، درگیری لنف نودها را با عنایت به اثرات درمان دارویی بر روی خصوصیات پاتوبیولوژیک بافت لنف نود تشخیص دهد. آزمایش ها نشان داد دقت این دستگاه در تشخیص غدد لنفاوی سرطانی، از دقت فروزن سکشن پاتولوژی و پاتولوژی پرمننت بیشتر است. همینطور حساسیت بالا در تشخیص درگیری لنف نودهایReactive (التهابی) و تشخیص درگیری های کوچک لنف نود یا میکرومتاستاز، از دیگر خصوصیت های این دستگاه است.
پیش از این یافته های اولیه پژوهش در نشریه International Journal of Surgery در این پیوند انتشار یافته بود و الان هم نخستین کارآزمایی بالینی آن در مجله Scientific Reports انتشار یافته است و از راه پیوند زیر یافتنی است: Electrical lymph node scanning (ELS) system for real-time intra-operative detection of involved axillary lymph nodes in adjuvant breast cancer patients
منبع: partoblog.ir
این مطلب پرتوبلاگ را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب